No ei vaiteskaan - muistatteko kouluajoista, miten otsikon keksiminen oli aina se kaikista vaikein. Siis varsinkin jos aloittaa siitä otsikosta eikä kirjoita ensin tekstiä. 
Nyt olen nähnyt muutaman päivän ajan omaa kotikaupunkia hieman eri puolilta. Voin ehdottomasti suositella muillekin kiipeämistä North Temple Pagodan portaita ja kurkkimaan ulos jokaisen kerroksen ovista, jotka madaltuvat kerros toisensa jälkeen. Jokainen kerros (olisiko niitä nyt sitten 9) on hieman edellistä erilaisempi. Mitä ylemmäs nousee sitä kauemmas näkee ja sitä erilaisempia asioita voi huomata. Suzhoun keskusta on kuitenkin aika matalaan rakennettua niiltä main, joten hyvinkin näkee kattojen yli kauemmas. Mitä nyt tietysti tämä perinteinen kiina sää hieman rajoittaa - utuharso vaihtelee paksuudeltaan, mutta se ei poistu - Expo on loppunut..
Kävin myös silkkimuseossa, ensimmäiset huoneet olin puhelimessa, joten keskittymiskyky ei ollut ihan parasta mahdollista. Oli kuitenkin hienoa nähdä miten silkkiä valmistetaan, millaisia ne silkkitoukat on, millaisia niistä toukista tulee jne. Ja se miten hienoja värejä on säilynyt (ja ylipäätään valmistettu) jopa ennen ajanlaskun alkua. Ja se miten sitä silkkiä on kudottu (vai kudotaan edelleen..?), aivan uskomatonta! Pääsymaksukin oli huima 15 rmb.
Olen piipahtanut myös silkkitehtaassa, jossa kyllä jäi valmistusprosessit ja muotinäytökset näkemättä. Olen kommunikoinut uuden kuskin kanssa ymmärrettävästi kiinaksi ja käsimerkein. Hymyillyt paljon kiinalaisvanhuksille, jotka Pagodan puutarhassa kehuivat lapsia kauniiksi ja komeiksi - sitä kuulee niin paljon, että tuntee jo sanat. Nähnyt paaaljon karppeja ja kilpikonnia. Olen myös kuvannut salaa kultaista (mikähän se muuten oli) buddhaa tms. Ja lopultakin..
Käynyt ensimmäistä kertaa helmikaupungissa helmijärvellä. Miten sitä ihminen voikaan mennä sokeaksi ja haluta kaiken, kun pääsee halleihin, jotka on täynnä helmiä, kultaa, hopeaa, jadea, tiikerinsilmiä, kristalleja ja vaikka mitä muuta - kivistä ja muovista puhumattakaan. Oih! Saattekin sukulaiset arvailla, mitä teidän joululahjanne sisältävät.. ;)
Tiger Hillillä piipahdin myös, kävin katsomassa kallellaan olevaa Pagodaa, joka sijaitsee nyppylän nokalla. Katsellut utuisia maisemia suzhousta pohjoiseen, kiivennyt aika tosi monta porrasta Leo sylissä (taas kerran) ja yllättänyt muutamat kiinalaiset vastaamalla kiinaksi heidän kehumisiinsa. ;) Khih! Meni tytöillä pasmat sekaisin, kun hoksasivat, että minä ymmärsinkin mitä he puhuivat - no niinkuin jo aiemmin mainitsin tiedän milloin puhutaan kauniista lapsista - tytöistä tai pojista, niille on eri sanat. 
Tiger Hilliltä hyppäsin myös kanaaliristeilypaatin kyytiin, joka risteili aikansa, törmäsi toiseen veneeseen ja pamautti vielä laituriinkin pahki. Hengissä ja kuivin jaloin toki pääsin kyydistä pois. Noustessani ulos purkkilosta sainkin taas ihmetellä kerran jos toisenkin, että missä ihmeessä minä ole! Hallussani ollut kartta ei yltänyt tuolle alueelle saakka. Hetken pään pyörittelyn jälkeen totesin olevani Shantang Jiellä, mutta missä se sitten on? Taksi saatiin napattua isomman tien varresta ja se pyöräytti ensin uukkarin ottamaan meidät kyytiin ja toisen uukkarin, kun näki meidän  osoitteen. Matkaa kävelykadun päähän oli n. 3km ja illalla piti googlelta kysyä, että missä me oikein käytiin. ;)
Kävin katsomassa myös yhtä vanhaa kävely (turisti) katua keskustassa. Kartan perusteella ajattelin sen olevan iso auto tie, mutta totuus valkeni paikanpäällä. Olisi mahtanut kuski ajatella, että jo on tollo tuokin, kun olisin pyytänyt sitä ajamaan puoliväliin katua. ;) Kadun varrella oli useita ravintoloita, teehuoneita ja tietysti kanava siltoineen. Eri kokoisilla kivillä päällystetty katu oli oikein mukava kävelypaikka - sitä erilaista kiinaa kuin tämä SIPin alue, jossa asutaan.
Tämän turistiviikon kääntyessä loppuun on takana myös illan Jin Ji järven valoshow ja ennenkaikkea Tsai's kitchenin mandariinikala. Aamulla auton keula kohti Shanghain eläintarhaa - kohteeksi valittiin HongQiaon eläintarha, kaikista soppelein reitin valinnan kannalta.
Kuulinpa muuten myös, että tämän viikon utuisuus on johtunut pohjoisesta tulevasta hiekkamyrskystä. Kaikkea sitä kuulee ja näkee. =)