On muuten pakko vielä kerran mainita noista ikkunoiden tiivisteistä. Meillä on oikeasti nykyisin todella hiljaista sisällä. Eihän sitä nyt suomen kempeleeseen voi verrata, mutta tähän astiseen kaupunkielämään kiinassa kyllä. En tiedä johtuuko siitä, että ulkona on ollut muutaman päivän aika lämmin ilma vai noista tiivisteistä, mutta lattiatkaan eivät ole olleet ihan mahdottoman kylmät. Mieheni oli työkaverilleen maininnut ikkunoiden tiivistämisestä ja oli saanut selittää kaiken ihan a:sta ööhön siitä mitä tuo tarkoittaa. Oli nimittäin aivan vieras homma tuo, mutta oli kuulostanut siltä, että hänkin yrittää tehdä saman homman kotonaan. ;)

Pikku neitokaiselle saatiin kuin saatiinkin oma sänky. Iltapäivällä oven taakse ilmestyi kaksi miestä ja lautakasa - no ei nyt ihan, mutta ei se kovin kauaskaan siitä lautakasasta heittänyt. Laudat oli toki hyvin käsiteltyjä. Työmiehiä oli kaksi, joista toinen keskittyi purkamaan laatikoita rappukäytävässä ja toinen kiinnitti lautoja toisiinsa lastenhuoneessa. Pikkumiehellä oli todella hauskaa, kun hän käveli tuon asentajan perässä mahaansa esitellen. Vähän väliä oli ottamassa vasaraa, ruuveja tai meisseliä omiin hyppysiinsä ja menossa auttamaan. Äiti haki pikkumiestä pois edestä vähän väliä, mutta kyllä hän keinot keksi. Meni mukamas aina leluhyllyille leikkimään ja heti, kun silmä vältti oli kiivennyt lelulaatikon päälle, pöydälle, tuolille tms. ja katseli asentajan touhua korkeammalta. Sänky saatiin kasaan ja sankari kiipesi heti ylös - tietysti. Olihan äiti ja iskä valinneet neitokaiselle sellaisen puolikorkean kerrossängyn, jonka alla on tilaa kaikenmaailman romuille. Ja ennen kaikkea pikkusankarin mieleen on ne portaat sinne sänkyyn, jotka ei tietenkään ole helposti irroitettavaa mallia. Että näin..

No siinä vaiheessa, kun miehet lähtivät - kurkkasin rappukäytävään ja näky oli aivan kamala! Kaikki roskat mitä tuosta sängystä oli lähtenyt - pahvilaatikot, styroksit, muovikuoret ja kelmut - olivat levitettyinä käytävään. Kysyin ayilta, että jättävätkö he oikeasti nuo tuohon ja vastaus oli, että hän siivoaa.. Siinä vaiheessa piti napata kamera ja käydä kuvaamassa tuo siivo! Laitan kuvan esiin tänne, kunhan olen saanut siirrettyä kuvan koneelle..

Ja sitten vielä näistä otsikon lupaamista kiinalaisista ystävistä. Meillä on ollut kotona yksi ylimääräinen puhelinliittymä - sellainen prepaid niin kuin suomestakin löytyy - ihan siltä varalta, että kun tulee vieraita niin voi heille antaa "hätäapua" ja puhelimen. Siinä voi tulla itku silmään, jos on jossain hukassa, eikä ole ketään kenelle soittaa.. No kokeilinpa sitten päivänä muutamana, että mikäs se tuon liittymän numero onkaan. Vastauksena tulee, ettei tällä voi soittaa, kun se on suspended jne. Pistin sitten puhelua miehen työpaikalle, että voisiko siellä joku tehdä asialle jotain?!? Jostain syystä kiinalaiset mieheni työpaikalla olettavat, että minä länkkärivaimo en voi hoitaa mitään asioita itse ja sitten he itse haluavat selvittää ja hoitaa asiat puolestani. No mitä tähän täydellinen länkkärimieheni sanoo.. Että näpäytetäänpä kiinalaisia välillä ja laitetaan länkkärivaimo asialle. Näin kävi mm. silloin avaimen kopioita teetettäessä ja näin piti käydä myös tässä puhelinasiassa.

Tämä vaimo menee kokeilemaan onneaan (passi varattuna käsilaukkuun) InCityyn. Ensimmäinen operaattoriliike - "Kyllä, puhun vähän englantia."

-"Saisinko teiltä prepaid liittymän?"

"aaa, et, me myymme vain tjaösinge"

"aha (mitähän se sanoi), No mistä niitä saa?"

"Pekingistä."

"OK, tämä selvä" Ja länkkärivaimo vaihtaa käytävän toisella puolen olevaan liikkeeseen - ei kyllä taida tarvita ihan Pekingiin lähteä tällä asialla..

Kysymykseen puhuuko joku englantia tulee jälleen vastaus, että vähän. Prepaid kysymys menee taas ihan seinille, eikä asiaa auta, vaikka millä sanoilla ja miten hitaasti (niin, kun minun kerrotaan puhuvan niin nopeasti, ettei ehdi kaikkia sanoja kuulla..) yritän kertoa, että haluasin sellaisen puhelin liittymän, jonka maksan nyt ja lataan sitä netissä tarpeen vaatiessa.

Paikalle haetaan toinen myyjä ja hän istuu tietokoneen ääreen. Käynnistää jonkin ohjelman windowsiin ja esittelee minulle ohjelmaa - joka on täysin kiinalaisin merkein kirjoitettu. Juu, windows se on eli odotellaan, että ohjelma käynnistyy.. Lopulta selviää, että nainen avasi jonkin sortin translatorin ja hän alkaa kysellä minulta, että mitä haluan. Kun kirjoitan vastaukset (minäkin haluan tuon ohjelman!?!) aletaan minulle tarjota erilaisia liittymiä, mutta kuukausimaksulla. 66rmb/kk sisältäen 200 minuuttia puheaikaa, useamman sata tekstaria ja 60 MB nettiä..

No ei, kun minä haluan sellaisen ennakkoon maksetun liittymän, jolla pitää pystyä puhumaan!! Sitten minulta kysytään, että missä minä aion sillä puhua. Vastaan että Suzhoussa ja Shanghaissa. Ja sehän hankaloittaa taas asiaa. Minulle yritetään selvittää jotain 2G ja 3G verkoista - sen ymmärrän, että Shanghain verkossa vastaanotetuista puheluista peritään maksu. Siinä vaiheessa myyjä kysyy, että onko minulla kiinalaisia ystäviä - ymmärsin sen verran ihan kiinan kieltäkin (JES). Vastaan, että MIKSI? ja vastaukseksi saan, että olisi helpompi kommunikoida. Hah, no ihanko totta?! Myyjä näpyttelee omaa puhelintaan ja minä soitan miehelleni - ei vastausta. Yritän liueta paikalta ja siirtyä seuraavaan liikkeeseen, pikkusankari sylissäni on jo tuossa vaiheessa ehtinyt hajottaa kynän, kynätelineen ja purkaa esitehyllyäkin tyhjemmäksi. Mutta.. myyjä antaa puhelimensa minulle ja siellä onkin joku kiinalaismies, joka puhuu hyvää englantia. Daa! Hän ehtii selittää minulle mitä eroa on 2G ja 3G verkoilla ja sitten (hän istuu autossa) puhelu alkaa pätkiä eikä puheesta saa enää selvää. Annan lopulta puhelimen myyjälle ja pyydän näppäimistöä eteeni - kiitti mulle riittää.. Juuri kun saan kirjoitettua, että palaan asiaan myöhemmin soittaa tuo äskeinen mies ja kyselee jäikö jotain epäselväksi ja minkä haluan valita. Kiitän kauniisti ja kävelen ulos. Minusta ei todellakaan ole työskentelemään täällä!

Kun on saatu kuvut ruokaa pullolleen voitiin pikkuherran kanssa käydä vielä shoppailemassa. Kotoa lähtiessä tarkistin rahapussin sisällön (mulla tuo kiinan toimintatonni on aina vain haave) ja totean siellä olevan vajaa 200rmb (eli parikymmentä euroa). Taksilla hurautettiin kauppaan, käytiin syömässä oikein terveellisesti hamppariateria ja sitten mentiin shoppailemaan tarkoituksena löytää matto uuden sängyn portaiden alapäähän. Walmartista löytyy matto ja vähän hedelmiä kaupan päälle. Kotia ajetaan taksilla ja tarkistetaan pussin sisältö.. 130 rmb! Ihanaa olla kiinassa!

Karkeista minulta kyseltiin halloweenin jälkimainingeissa ja voin kertoa, että täältä löytyy paljon erilaisia karkkeja. Tuotuja ja täällä valmistettuja. Suklaata on ihan joka lähtöön - ei tosin sitä fazerin sinistä, mutta hyviä kyllä löytyy. Smarties karkit on täällä olemassa ja eilin ostin niitä kalliista kaupasta hintaan 5 rmb/pötkö. Purkkaa löytyy purkeittain - osassa ksylitolia, mutta hintaa en kyllä yhtään muista. Kiinalaisista karkeista ollaan syöty lähinnä suklaita ja marmeladi tyyppisiä karkkeja. Pikkiriikkinen pussi noita marmeladeja maksaa 1rmb ja ovat todella hyviä. Joitakin "erehdyksiä" on sattunut eikä maku ole ollut oikein toivottu, mutta karkit on karkkia ja yleensä ne syömään pystyy. Itse olen lähinnä suklaahiiri enkä peruskarkeista kovin välitä. Toisaalta laktoosi-intolerantikkona välttelen suklaata täälläkin aika paljon, kivempi olla ilman mahakipua. Sipsejä löytyy myös montaa eri sorttia, mutta vain yksi on tähän mennessä maistunut sipsiltä. Niissä kun tahtoo olla jos minkämoista makua "päällä". Kuten vihreä tee, lime, omena jne.