Mistä muusta tietää, että kesä on tulossa, kuin ilman lämpeämisestä? No ainakin siitä, että naisten hameiden ja shortsien mitta lyhenee. Jos ne talviaikana oli mittaa vähän lyhyempi kuin suomalainen mini niin kesän tullessa ne on todellakin mikrot! On enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että naisen hameen/shortsien alta näkyy vähintään pari senttiä sukkahousujen reisi/takamusvahvikkeita (tai mitä ne nyt on). Jos jollain on niin pitkä hame, ettei vahvikkeita näy on silloin kyseessä yleensä joku länsimainen nainen tai iäkkäämpi kiinalaisrouva ;)
 
Yksi päivä töihin tullessaan ayi alkoi kertomaan minulle meidän e-bikesta elikkäs tutummin skootterista. Parin sanan kääntämisen jälkeen (tällä kertaa apuna oli ayin puhelin) selvisi, että skootterin lisenssi pitää uusia poliisilaitoksella. Hän voi hoitaa homman, mutta tarvitsee sitä varten ostokuitin. Kun kyselin asiasta mieheltäni ja hän sihteeriltä niin selvisi, että sihteeri ja ayi olivat jo sopineet tämän asian. Niinpä sitten torstaina annoin skootterin avaimet ayille ja pyysinpä häntä samalla käyttämään vehjettä huollossa. Sitä en tiedä milloin skootteri meille palaa.
 
Jostain syystä kiinassa tuntuu olevan tapana odottaa kaikkien tavaroiden laukeamista ennen kuin sitä voi huoltaa tai ennakoivasti korjata. Suomessa on opittu siihen, että melkein kaikkia esineitä ja asioita huolletaan aika ajoin, jotta ne pysyvät kunnossa. Täällä tuollaiseen huoltoon ehjää viedessä kysymys kuuluukin "Miksi? Sehän toimii?" Vastaukseksi ei millään meinaa riittää "Juuri siksi, kun se VIELÄ toimii." 
 
Lauantaina käytiin pikamutka lastenvaatekadulla, kun meillä oli auto käytössä. Tuntuu, ettei keskustaan viitsi enää näinä päivinä oikein mihinkään aikaan lähteä ellei ole auto ja kuski käytössä. Taksit ei lähde ajamaan sinne, bussit on ihan täynnä, taksilla ei pääse sieltä pois ja bussit on edelleen niin täynnä, että kuski ei meinaa saada ovea kiinni. No nyt tosiaan käytiin siinä lastenvaatekadulla ja ostin pikkuneidille mekon. Vähän juhlavamman ja valkean (virhe!). Kotiin saapuessamme neiti ilmoitti isille pukevansa heti oman häämekkonsa päälle. Ja kyllä olimme edellisenä iltana katselleet kuvia ja pari minuuttia onnettoman hidasta pätkää prinssin ja prinsessan häistä. Neitiä onkin huolettanut jo pitkään, että ostetaanhan hänelle varmasti täältä kiinasta se häämekko. Korjasimme toki asian, että tämä oli juhlamekko eikä prinsessa- tai häämekko.
 
Tunneilla juteltua.. 
"Onko kiinalaisessa soijamaidossa kalsiumia?" minä
"Mitä se on?"
"No,  k a l s i u m  aine, joka vahvistaa luuta ja jota on ainakin lehmänmaidossa ja juustossa."
"Kalsiium? Ai kalsium, joo on siinä varmaan. Ainakin se maito on todella terveellistä ja hyvää. Varsinkin naisille."
"Naisille?" 
"Niin, naisille tulee siitä hyvä iho ja se on muutenkin todella terveellistä. Samoin kuin on punaviini. Sitä suositellaan juotavaksi joka päivä."
"Vai niin, alkoholin takiako?" naurahdan perään
"Ei, kun punaviini on terveellistä. Juo sinäkin."
"Ei kiitos, en voi juoda sitä. Saan siitä migreenin (ja selitys mikä migreeni on)."
"No mutta älä juo niin paljon..."
...
"Onko täällä hammastahnassa fluoria?" me yhteistunnilla
"Flooria?"
"Ei kun fluoria. Sitä ainetta, joka vahvistaa hampaita."
"Loorium? Kyllä se lukee siinä paketin kyljessä mitä siinä on."
"Mutta kun me ei ymmärretä niitä merkkejä. Ja siis F l u o r i a."
"Onko se niitä valkaisevia kiteitä? Eikö suomessa ole?"
"Ei niitä valkaisevia kiteitä, on sitä valkaisevaa tahnaa suomessakin. Mutta unohdetaan nyt tämä ja palataan aiheeseen."
...
"Tiedätkö mitä on ompeleminen?" opettaja kysyy minulta
"Tiedän, mutta millaista ompelua tarkoitat?"
"Sitä, kun valkealle kankaalle ommellaan joku kuva. Piirretään siihen ruudut ja kuvasta katsotaan mallia ja ommellaan neulalla ja langalla kuva. Se on hyvin suosittua täällä."
"Tiedän minä tuon. Kyllä sitä suomessakin tehdään, mutta enemmän mielestäni iäkkäämmät naiset harrastavat sitä."
"Niinkö? Kiinassa nuoret tytöt ja naiset ompelevat paljon, se on todella suosittua."
ja juttu jatkuu ihmettelynä..
 
Ja nyt loppuu kirjoitus, kun pikkusankari näyttää olevan yksi kiusankappale. Heittelee isosiskon palapelin palat olan takaa ympäri kotia. Ennen suuremman sodan syttymistä syöksyn väliin..