Kulttuurien eroja - täällä melkein toisella puolen asuessa näyttää huomaavan vähän väliä mitä erilaisempia eroavaisuuksia eri kulttuureiden välillä. Viime viikolla pikkuneidin kaveri, pikkuveli ja heidän ayi olivat jälleen kerran meillä leikkimässä koulun jälkeen. Heidän ayi tykkää aina välillä jutella minullekin - tietää, että ymmärrän jotain ja hän onkin varsinainen lörpöttelijä. Aiheesta kukkaruukkuun hypäten hän tykkää kertoa aina bussipysäkillä isäntäperheensä kuulumiset kaikille paikalla olijoille.  No, tuona päivänä hän innosta puhkuen tuli kertomaan, että pojat ovat saaneet lopultakin pikkuveljen. Pikkuveli on 2 päivää vanha ja syntynyt Shanghaissa. Juttelin asiasta vielä myös Neean kaverin kanssa (poika puhuu vanhemmilleen hollantia, ayille kiinaa ja minulle&koulussa englantia) ja hän oli niin innoissaan, kun heillä on ihan pikkiriikkinen vauva, joka ei tee muuta kuin makaa. 

Seuraavana päivänä neidin tullessa koulusta kotiin löytyi repusta "tuliaisia". Kirkas muovinen halkaistava pallo oli täytetty M&M karkeilla ja sisällä oli pikkuinen painotalossa painettu lappu, jossa luki nuorimman pojan nimi ja syntymäpäivä - viidellä kielellä! Kaikki tuoreen tuplaisoveljen luokkakaverit olivat saaneet tuollaisen lahjan. Ja tosiaan vain 3 päivää syntymän jälkeen. Ihanaa miten ystäviä ja tuttavia muistetaan noinkin pian syntymän jälkeen.

 

Maanantaina kiinalaisen kalenterin mukaan 5.päivä viidettä kuukautta vietettiin Dragon Boat Festivalia. Lyhykäisyydessään juhlapyhä koostuu Lohikäärmevene kilpailuista ja vihreistä riisinyyteistä (vihreään lehteen kääritty tetran mallinen riisinyytti). Tapahtuma kantautuu aikaan ennen ajanlaskun alkua, jolloin runoilija Qu Yuan hukuttautui jokeen. Kyläläiset, miehen ystävät ja muut suremaan jääneet riensivät etsimään miestä, muttei häntä löydetty. Jokeen heiteltiin lehteen käärittyjä riisinyyttejä kaloille syötäväksi, jotta kalat eivät söisi runoilijaa. Lohikäärme veneet taas symboloivat sen ajan veneitä. Lohikäärme tuo onnea ja pelottaa pahoja henkiä. Veneiden kilpailut kuvastavat sitä, kun aikanaan yritettiin kiireellä etsiä ja pelastaa hukuttautunutta runoilijaa.

Suzhoussa järjestettiin myös Dragon Boat kilpailut, joita kävin lasten kanssa pikaisesti katsomassa sateen tauottua hetkeksi. Veneet eivät ole mitään kovin suuria, keulassa on lohikäärmeen pää ja perässä lohikäärmeen pyrstö. Kyydissä on useita miehiä/naisia eli kilpaileva joukkue. Alueelle oli tietysti kyhätty kasaan myös jonkinsortin myyjäiset, joissa oli tarjolla riisinyyttejä, viuhkoja, kuppeja, lasten silkkikenkiä, leimasimia, kaislaeläimiä jne.

 

Pikkuneiti jutteli maanantaina taas henkeviä. Tähän asti hän on vähän väliä kysellyt milloin mennään suomeen. Nyt oli kuitenkin toinen ääni kellossa. Häntä huoletti, että miten kiinan ystäville käy kun tulee kesäloma. Kuinka montaa ystävää hän näkee kesällä ja miksi ihmeessä pitää mennä suomeen!?! Tuleeko kaikki ystävät taas syksyllä kouluun. Alle viisivuotiaan ajankulun käsitys on vielä hyvin kehitysasteella ja tuleva parin kuukauden kesäloma tuntuu hänestä uskomattoman pitkältä. Toisaalta äidistä on todella mukava kuulla, että paluu kiinaan suomen loman jälkeen ei ehkä ole niin karu pettymys neidille kuin miltä se on tähän asti kuulostanut.

 

Pikkumiehen kanssa on vähitellen (ihan oikeasti) alettu harjoitella potalle/pöntölle pissaamista ja pidetty kotona isojen poikien housuja. Vahinkoja sattuu jatkuvasti ja yleensä sankari tuleekin äidille ilmoittamaan, että pissa tuli tuonne. Tänään kuitenkin ensimmäistä kertaa hän hoksasi ilmoittaa ajoissa - jopa 2 kertaa! Valoa tunnelin päässä!  No eihän hänellä ole ikääkään vielä 2 vuotta, joten hienosti sujuu.

 

Mitä äidille kuuluu? Migreeniä  Aamulla pähkäilin lähtisinkö pikkumiehen kanssa playgroupiin. Istahdin tietokoneelle lukemaan meilit ja huomasin näköhäiriöt. Samantien hakemaan nenäsumutetta ja särkylääkettä ja sohvalle makaamaan. Laitoin viestiä heti myös akuhoitajalleni, joka lupasi tulla vartin sisällä neulomaan minua. Päänsärky ei ikinä ehtinyt kovin pahaksi, mutta neulojen, oksennuksen ja 3 tunnin päikkäreiden jälkeen pää kesti pystyssä oloa. Koko päivähän tietysti on pilalla, mutta onneksi säästyin puhehäiriöiltä ja raastavalta päänsäryltä. On korkea aika siis alkaa itsellä opetella migreenin hoitoa akupunktion avulla. Josko pääsisin eroon tästä ikävästä seuralaisesta ja jopa 3 päivän kohtaukset aivoverenvuoto-oireineen jäisivät historiaan! Toivoa sopii.