Vähän reilu viikko hurahti taas hetkessä. Säät ei kovin suosineet vieraitamme, kun vettä satoi melkein joka päivä - niinkuin viimeiset 2 kuukautta.. 

Juhlapukukadulta ehdimme kuitenkin käydä noutamassa ja tilaamassa muutamat mekot. Tosin, kuten arvata saattaa ei kaikki mene kommelluksitta. Maanantaina sovittiin, että yksi mekoista on valmis perjantaina. Maksettiin ennakkona 100 rmb jne. Jälkiviisaana mietin, että torstaina olisi pitänyt laittaa ayi soittamaan, että onhan se mekko perjantaina valmis. Niin, jälkiviisaana. No perjantaina suunnistimme takaisin, etsimme jo melkoisen tovin tuota liikettä - sitä kun ehdittiin käydä aika monessa putiikissa maanantaina sekä ennen että jälkeen tuon kyseisen liikkeen. Onneksi sisarellani oli tarkat muistikuvat: talonrauniot, joissa oli koira viereisiltä raunioilta alkava kuja ;) Eiks oo selkeät ohjeet! Tokihan nuo talonrauniot oli juuri siellä toisessa päässä kujia siitä katsottuna missä tie kulkee. No lopulta paikka löytyi, mutta mekkoa ei. Auttava kiinankielentaitoni oli todella avuksi, kun selvitettiin, että milloinka se mekko olisi valmis. Lento lähtee lauantaina ja vieraat perjantai-iltana, joten mekon valmistuminen lauantai-iltapäivänä ei paljon auta. Kun kävi selväksi, että mikään ei auta mekon valmistumisen nopeuttamiseksi aloimme selvittää mitä maksaa saada mekko valmiiksi seuraavalle viikolle. Kun ei enää ole kiirettä ja sopimus oli jo rikottu pyysin roimaa hinnan alennusta. Pitkällisten neuvotteluiden päätteeksi otimme ennakon takaisin ja marssimme liikkeestä ulos vannoen, etten enää ikuna astu jalallani tuohon paikkaan. Kotimatkalla taksissa päätimme kuitenkin antaa asian vielä sihteerin hoidettavaksi. Niinpä sihteeri soitteli paikkaan ja lopulta suostuimme maksamaan hieman alennetun hinnan siitä, että mekko valmistuu ja kotiin toimitetaan seuraavan viikon aikana. Nyt odottelemme, että miten meidän käy. Katsoopa asiaa miltä kulmalta tahansa, mittojen mukaan tehty mekko kiinassa hitaalla valmistuksella on melkein kymmenen kertaa edullisempi kuin vaikka juhlapuku vuokraamosta suomessa!!

Viikonloppuna oli jälleen Suomi-koulu päivä, joten emme päässeet saattamaan vieraitamme kentälle. Sekin tosin oli mainitsemisen arvoinen seikka, että kun vieraiden kanssa odottelimme meidän portilla perjantai-iltana kyytiä saapuvaksi jouduin soittamaan kuskille.. Kuski oli jo reilu 5 minuuttia myöhässä (ai miten niin en pidä odottelusta?!? ) otin luurin käteen ja soitin kuskin numeroon. Se ei ikinä selvinnyt missä se kuski oli, mutta osasin kertoa hänelle odottavamme häntä kotiportilla. Eipä mennyt kuin muutama minuutti ja kuski kurvasi portille. Vähänkö oli pollea fiilis all in chinese! Opastin vielä kuskin viemään vieraat kentälle hotelliin ja mainitsin, että heille on sitten turha puhua posottaa kiinaa. :)

Pikkumiehellemme nousi kuume perjantain vastaisena yönä, joten Suomi-kouluun suuntasin pikkuneidin kera. Sää suosi ja pääsimme pitkästä aikaa oikeasti ulkoilemaankin lasten kanssa. Loppupäivä nökötettiin kotinurkissa ja illalla pikkumiehen kuumekin hävisi. Sunnuntaina piipahdettiin ostoksilla iltapäivästä - eikö se ole ihan normijuttu, että kun jokaiselle on annettu pieni budjetti, jonka edestä saa ostella niin kukaan ei käytä summaa lähellekään. Pohjanoteerauksena mainitsen allekirjoittaneen, joka sai kulutetuksi yhteensä 3 euroa muistikortin lukijaan - ei vissiin ole tarvesta millekään ;)

Asuntoja on taas katseltu myös urakalla. Se oikeasti tuntuu käyvän työstä, kun laukkaa asunnosta toiseen (varsinkin kun ne alkaa olla jo ihan varteenotettavia vaihtoehtoja) ja yrittää valita niistä ne, joissa voisi asuakin. Perjantaina raahasin mukaani myös mieheni, meidän piti mennä katsomaan 4 parasta - 2 molemmilta välittäjiltä. Onko kumma, että kun ensimmäiseksi sopii näytöt sille edullisempia asuntoja välittävälle (joka ei puhu englantia) niin jokaisen oven takana odotellaan vähintään 5 minuuttia, kävellään edestakaisin ja todetaan, että nyt juuri tuo landlordi/vartija/avaintenhaltija on palaverissa ja kävelläänkin sinne toiselle asunnolle, joka on ihan toisella puolen asuinaluetta. Lopulta nähtyämme 2 asuntoa ja käytettyämme siihen yli tunnin oli jo toisen välittäjän vuoro. Tokihan välittäjät portilla tavatessaan katsoivat toisiaan hieman kieroon, kun vaihdoimme esittelijää lennosta. Länkkäreitä usein palvelevalla välittäjällä oli nimittäin kaikki reilassa ja valmiina näyttöön, joten hänen mukaansa oli helpompi lähteä. Asuntoihin pääsi sisään suoraan ja asunnot näyttivät hyviltä. Tokihan hän tässä vaiheessa muisti huomauttaa, että näissä asunnoissa (joissa muuten olisi kaikki paikallaan - astianpesukone, parvekelasitukset, itikkaverhot)  on sitten pyykikone, joka pesee kylmällä vedellä!! Että semmosta. Mun mielestä pienten lasten vaatteita pestessä lämmin vesi on aika kova sana vai millaisella aineella muuten mustikka-, rasva-, ruoho- ja hiekkatahrat yms lähtee pois??

Odotellaan nyt sitten ensimmäisiä neuvotteluita landlordien kanssa, päästäänkö sopuun hinnasta, kalusteiden liikuttamisista ja vaihdoista jne. 

Jotain opin myös viimeviikon aikana. Mieheni maalivahdin kamppeista (tai siis eihän ne hänen ole vaan joukkueen - joka hienosti pelasi pronssille Hongkongissa!!) oli housujen nepparit lähteneet kävelemään. Ayi selvitteli jo edellisellä viikolla missä saisi uudet nepparit tilalle. Minä otin kaupungille mennessämme housut mukaan ja kyselin räätälistä vaatteiden korjaajiin, että kuka voisi ne vaihtaa. Aina minut ohjattiin kenkäsuutarille. Ensimmäiseltä suutarilta ei löytynyt neppareita, mutta lopulta taolaisten temppelialueen perältä löytyi pari papparaista, joilla oli pelit ja vehkeet - keskellä katua. Siinä sitten suuren yleisön ohessa seurasimme miten näppärästi nepparit vaihtuivat uusiin muutamassa minuutissa. Koko lysti pääsymaksuineen teki 10 rmb. 

Maanantaita vietän kotosalla lasten kanssa, kun pikkuneidille vuorostaan nousi kuume (heti, kun ehdin toitottaa, että tauti selätetty). Pikkumieskin on kotona, kun on niin kovin nuutuneen oloinen räkänokka. Onneksi ei kuumetta sentään enää ole. Että omaa vuoroa odotellessa..

Ja lisäsin kuvia tuon Suzhoun kuvia linkin taa mikä siinä sivussa nököttää..