Kuten ehkä muistatte pikkuinen poikani otti ja hajotti aurinkolasini parisen viikkoa sitten. Minä - ihminen, joka kärsii migreenistä ajoittain ja silmät on vielä aika valonarat en voi kauaa ilman arskoja olla. Kävin ensin kiertelemässä rikkinäisten aurinkolasien kanssa muutamassa brilliliikkeessä. Muutamissa puhuttiin englantia ja muutamissa ei. Kaikkialla vastaus oli kuitenkin sama - ei voi mitään. Sen verran hankalasta paikasta sanka irronnut, ettei voi korjata. Kyselin siinä hieman neuvoa muilta suomalaisilta - onko kokemusta liikkeistä ja hinnoista. Rohkeasti vain siis uusien hankintaan. Meidän neipparissa on 1001 liike, joka oli ensimmäinen missä kävin ja sen otin siis kohteeksi. Sopivan lähellä ja yleensä vaatii muutaman käynnin, että saa kaiken kuntoon. Suurin ongelma mikä itselläni oli, että ottaako vain aurinkolasit omilla voimakkuuksilla, tavalliset aurinkolasit ja piilarit vai itsestään tummuvat lasit. Myyjä ei millään meinannut ymmärtää, että miksi haluan tietää kaikkien hinnat. Jos kerta jotain kysyn ensimmäisenä niin kai se oletus on, että se sitten ostetaan - vertailua ei saisi tehdä.

Päädyin lopulta itsestään tummuviin laseihin - niin no, että myyjän kanssa päästiin yhteisymmärrykseen siitä mitä ajan takaa piti minun käydä liikkeessä kahdesti. Ensimmäisellä kerralla niitä ei ollut valikoimissa, mutta parin päivän päästä kun kysyin uudelleen (taisi olla hieman erilainen kysymys) niin kyllähän niitä löytyikin. Hinnaksi tuli - ilmeisesti kaikista kalleimpia sankoja mitä liikkeestä löytyi - vähän päälle 1000 rmb ja työaikaa menee 3 päivää. Hintavertailua en jaksanut alkaa tekemään, koska aika tällä kertaa ratkaisee ja niiden liikkeiden kiertämiseen menee aina oma aikansa. Maanantaina kävin siis valitsemassa kaiken mitä haluan ja neitokainen tiskin takana sanoo soittavansa, kun lasit on valmiit eli keskiviikkona tai viimeistään torstaina. Ja sitten hän vaatii ennakkomaksua, 500 rmb, jotta niitä aletaan tekemään. Selvä peli. Rahoja ei ollut heti mukana, joten kävin myöhemmin ne maksamassa ja lopulta maksoin koko summan - parin päivän päästä olisi kuitenkin loppumaksun aika. Mieheni huomautuksesta muistin pyytää jotain lappua tositteeksi. Kuluu päivä ja kuluu toinen. Keskiviikkona ei soittoa tullut ja torstaina menen ohikulkiessani käymään siellä, että mitä niille laseille kuuluu. Lasit myynyt nainen ei ollut paikalla, tilalla oli nuori poika, jonka englanti oli välttävää. Hän kertoi, että menee ensi viikkoon. Lasit on tulleet, mutta ei anna niitä minulle. TÄH? Turhapa siinä on alkaa inttämään, kun ei ole tulkkia. Sitten selkäpiihin hiipii hienoinen kauhu - onko nyt käynyt niin, että en tosiaankaan olisi saanut maksaa koko summaa ennalta? En siis ole lähelläkään vielä sitä, että osaisin varoa kaikkea tekemääni ja sanomaani - siis eri tavalla kuin suomessa. Mielenkiinto ilmeisesti saattaa loppua tekijöiltä, jos rahat on jo saatu vaikka tuote ei olekaan valmis..

Perjantaina annan miehelleni kaikki liput ja laput mitä paikasta olen saanut ja pyydän meidän tulkkia tarkistamaan mistä oikein on kyse. Hän - muutenkin hyvin skeptisenä ihmisenä - kertoo, että ei nämä mitään kuitteja ole. Jotain lappusia vain. Just joo.. Ilmeisesti ohjeeksi oli annettu jopa uhkailla asianajajalla, jos jotain hankaluuksia kuulostaa olevan. Pian hän minulle viestittääkin, että no problem - saat lasit ihan pian. Ja niin optikkoliikkeestä soittaakin samainen nainen, jonka kanssa alkuviikosta asioin. Hän pahoitteli jo siinä, että kollegansa englanninkielen taitojen vuoksi en saanut lasejani aiemmin. Ei ollut osannut kertoa minulle.. Niinköhän? Ehdin siinä jo minuutteja laskiessa miettiä millainen "kärttyinen akka" liikkeeseen pitäisi viedä, jotta saisin joko rahat tai lasit. Osaisin kyllä halutessani olla niin ilkeä, että he maksaisivat minut vielä uloskin sieltä. Mutta onneksi ei tarvinnut.

Sain siis silmälasini ja vielä oikein väänneltyinä (taivutettuina) ja tähän asti olen tyytyväinen. Linssit vaihtavat väriä, jopa paljon nopeammin kuin olin odottanut. Tummuusaste ei tosin ole niin tumma kuin minä odotin, mutta toisaalta en ole peiliin päässyt katsomaan auringonpaisteessa. Se mitä näistä olisi kannattanut maksaa jäi vielä arvoitukseksi. Tulkin mielestä nämä oli todella kalliit lasit, mutta oli nämä huomattavasti edullisemmat kuin suomessa "halpaliikkeen" lasit. Suomessa kun pitää maksaa joka risauksesta kymppi tai kaksi lisää ja vielä odottaa lähes kuukausi, että lopulta saa lasit päähänsä niin loppusumma on kaikkea muuta kuin ikkunassa ja mainoksessa ilmoitettu.

Toinen asia mikä täällä on kaikkea muuta kuin edullinen on kalusteet. Käväisin viikolla katsomassa huonekaluliikkeessä lasten sänkyjä. Toki siinä tuli muitakin tavaroita vilkaistua Mutta, lapselle simppeli kokopuinen - eurooppalainen sänky maksoi 7000rmb. Sit toinen kerrossänky tyyppinen ratkaisu, jossa alavuode on tuplamallia oli reilu 6000rmb. Sai jäädä ja tulee jäämään jatkossakin kauppaan! Niissä oli vielä tyypilliset kiinalaiset patjat eli puinen säleikkö, jonka päällä on sentin vahva vanu ja kangas. Ikea rules tässä tapauksessa!

Nyt suuntamarinta ravintolaan ja juttua järkkärikameroista, Jes! Samalla voin kyllä jo fiilistellä viikon päässä häämöttävää lomaa, kylläkin vielä taskupokkarin kanssa.. Antaa auringon helliä meitä vielä, pian se kylmyys koittaa -sanoo hän ja pyyhkii hikeä otsalta..