Tee metrin mittaisesta 10-15 cm levyisestä laudasta itsellesi leikkikalu. Kuvittele, että se on moottoritie ja piirrä siihen 4 tai 5 kaistaa. Liimaa jokaiselle kaistalle satunnaisesti kiinteitä möykkyjä (kuvastavat hitaita autoja) isoja ja pieniä, valitse itsellesi (ainakin) kourallinen mustia marmorikuulia ja yksi punainen marmorikuula (se on sun auto). Parasta on, jos teet tien reunoille vielä kaiteet, ettei autot tipu tieltä. Sitten alkaa peli. Laita kaikki kuulat jompaan kumpaan päähän lautaa (koko lauta kuvaa yhteen suuntaan menevää tietä), oma punainen kuulasi sinne keskimmäiseksi. Nosta lautaa hitaasti ja päästä kuulat etenemään tiellä. Tarkkaile ja "ohjaa" omaa kuulaasi, yritä olla osumatta hitaisiin esteisiin ja huomioi myös sinun ohi ajavat ja sinun ohittamasi kuulat. 

Kuvittele sitten itsesi tuon punaisen kuulan kyytiin ja vaihda ympäristöksi kiina. Mustat kuulat on muita nopeasti poukkoilevia autoja ja ne liimatut esteet on niitä hitaita (kuorma-autoja, rekkoja, henkilöautoja jne.). Saatko mielikuvaa siitä millaista täällä on moottoritiellä tai läpikulkutiellä olla liikenteessä? Hyvä, sitä se juuri on. Se eroaa normaaleista kaduista siten, että noilla "isoilla" teillä on harvemmin mopoja, pyöriä, koiria tai kävelijöitä. Nopeudet on samoja.
 
Kävimme viikonloppuna Shanghaissa. Kuskin kanssa meneminen sinne oli aina "helppoa" ja perille päästiin joka kerta. Toisinaan kohde löytyi kerralla ja toisinaan sitä piti etsiä - ehkä jopa kysäistä joltakulta apua. Nyt kun ajamme sinne itse on meneminen vielä helpompaa - ainakin kun ajatellaan siltä kannalta, että menoja ei tarvitse suunnitella vähintään vuorokautta ennakkoon. Oma sävynsä on tietysti siinä, että löytää ensin moottoritien tullille ja ottaa sieltä kortin. Sitten ajaa GPSn ohjeiden mukaan ensimmäiselle maksuasemalle (n. vajaa puolen tunnin matka) ja maksaa ensimmäiset maksut ja saa uuden kortin. Sitten taas valitaan oikeat tiet (ja niitä teitä kans riittää) ja ajetaan viimeiselle asemalle. Jommalta kummalta pitää ostaa vielä Shanghaihin ajolupa - onneksi ihmiset kopeissansa tietävät milloin myydä uusi lupa.. Se muuten liimataan tuulilasiin ja on voimassa about viikon. Viimeinen jännityspiste on sitten Shanghain liikenteen määrä. Hyvällä onnella liikennettä on vähän ja kohde löytyy helposti - olettaen, että GPS oikeasti tietää mihin ollaan menossa. Huonommalla onnella ruuhkassa seisotaan viimeisten muutaman kilometrin matkalla lähes tunti ja etsitään vielä oikeaa "osoitetta" yksi vartti. 
 
Tällä kerralla valitsimme yöpymispaikaksi Patina Court all suites huoneistot. Aika lähellä Ranskalaisia kortteleita ja metrolinja 9:n asemaa Dapuqiao. Valinta osui hyvin nappiin, hotelli oli lähestulkoon tyhjä ja saimme huoneen jo aamulla heti 10 jälkeen (?!?). Hotellin pysäköinti oli ilmainen netissä väitetyn 66rmb/vrk sijaan. Aamiaista tosin hotellista ei saanut (ei ollut lopulta mikään ongelma). Metropysäkki oli about 500 m päässä ja ruokapaikkoja oli ympärillä mistä valita. Huoneet olivat siisteimmät (siis siivouksen tasolta) mitä Shanghain hotelleissa olen käynyt. Sisustus oli tosi vanhanaikainen - tyyliltään - mutta kalusteet olivat uusia. Vedenkeitintä lukuunottamatta huoneesta löytyi ne mitä me kaipasimmekin. 
Hotellin urheiluosaston valvoja oli tosin hiukkasen liian utelias ja kiinalainen meidän makuun. Vai mitä sanotte tästä..? Olimme menossa uimaan, mieheni salille ja minä lasten kanssa veteen. Ei onnistu - oli naisen vastaus, ei äiti voi mitenkään mennä 2 lapsen kanssa uimaan. No, mutta me mentiin silti. Nainen kulki perässämme ja suu kävi koko ajan. Välillä kiinaa ja välillä englantia. Hän oli nimittäin meidän previsiitillä hoksannut, että minä ymmärrän jonkin verran kiinaa. Ensin olisi pitänyt olla uimalakkia ja muuta härpäkettä, mutta sitten riittikin, että meidän neidillä on. Sitten huoletti se, että osaako meidän pikkumies pissata ja kakata pönttöön. Vesikin on vielä niin kylmää, että sillähän tulee kylmä. Odotin, että pukuhuoneeseen päästyämme saisimme vaihtaa uikkarit päälle rauhassa, mutta se oli turha toivo. Nainen seisoi vieressämme ja hyvä, ettei repinyt minultakin apuna vaatteita päältä. Lapset eivät antaneet hänen auttaa. Sitten pyysin saunaa lämpimäksi - kun siellä kerta sauna on. No ei hyvänen aika, lapset sinne ei ainakaan voi mennä! Lopulta nainen kantoi meidän kellukkeita ja pyyhkeitä ja meni avaamaan suihkua - varoitellen, että äidin on mentävä ensin, koska vesi on aluksi kylmää. Siinä hän tuijotti vieressä, kun pikaisesti peseydyimme. Kun altaalle päästiin ja veteen hyppäsimme hän varmisti meidän uintitaitoja vielä 10 minuutin ajan ennenkuin uskalsi jättää meidät keskenämme. Onneksi huumoria vielä allekirjoittaneella riitti. Tokihan hän kävi meille ilmoittamassa milloin sauna oli valmis ja lopulta tuli tarkistamaan, että osaamme lopuksi pukea vaatteet päällemme, kun oli saunottu ja peseydytty. Onneksi malttoi pysyä pois löylyn heitosta! Kerrassaan "hyvää palvelua".
 
Lauantaina käväisimme myös hakemassa taatut painajaiset pikkuneidille Shanghain Science ja Technology Museumista (tiede ja teknologia). Paikka oli aivan valtava ja plussana esitteestä paikanpäällä löytyi valmiiksi suunniteltu reitti lapsiperheille. Kävimme katsomassa tehtyjä eläimiä, viidakkoa ja muuta kasvillisuutta, perhosia, hämähäkkejä, robotteja, bakteereja suurennettuna monen miljoonan kokoiseksi, lapset sai laskea mäkiä ja touhuta kaikenmoista reitin varrella. Jätimme suosiolla muutaman paikan kokonaan väliin ja parituntisen kiertelyn jälkeen olimme valmiita palaamaan hotelliin. Yöllä bakteerit ja hämähäkit tuntuivatkin olevan valloillaan lastenhuoneessa ja tiputtivat ne neidin sängystäkin pariin otteeseen - se siitä rauhallisesta yöstä.
Sunnuntaina suuntasimme aamukävelylle Shanghain ranskalaiskortteleihin. Varsinkin pikkukatujen rakennustyyli ja tunnelma on huomattavasti erilaisempi kuin peruskiinalaisten. Kävimme myös kurkistamassa Fuxingin puistossa mitä se Shanghain sunnuntaiaamu pitää sisällään. Emme todellakaan olleet ainoita kulkijoita siellä (puistossa huomasin, että kamera jäi hotelliin..). Rytmiryhmät tanssahtelivat musiikin jytkeessa puiden varjossa, teetalojen pöydät olivat täynnä ihmisiä nauttimassa teekupposistaan, taijin ja muidenkin urheilulajien harrastajia oli vähintään joka toisen puskan juurella, naisia pyöreän "mailan" ja pallon kanssa oli tanssimassa/voimistelemassa/mitälie erillisinä ryhminä. Leikkipaikalta löytyi lapsille tekemistä ja "kavereita" ja alueelta poistuessamme väistelimme vielä puisen miekan kanssa heiluvaa miestä. Hänellä oli selkeät liikkeet ja tila (eikai sen lähelle kukaan uskaltanut mennä) väen paljouden keskellä. 
 
Lämmöstä on saatu nauttia taas yhden tosi kylmän päivän jälkeen (kävi hyvinkin alle 25 asteen perjantaina). Löysin myös omasta kiina kirjastani kohteen, joka hyppäsi places to visit in china listan kärkeen eli Dinosaurus puiston. Huippua tuossa asiassa on etenkin se, että se ei ole edes kaukana meistä. Olisikohan se ensi viikonlopun ohjelmanumero??